Inge Turell 1924 - 2009

Dan Turèlls mor Inge Turèll døde d. 5.februar 2009

Inge ses her i Dan Turèlls barndomshjem på Mosegårdsvej i Vangede sammen med Dan og Lotus, Dans datter.
Inge boede på Mosegaardsvej 43 A, indtil hun stille sov ind i sit hjem den 5. februar 2009. Inge blev født på Nørrebro. Inges morfar stammede fra tyske indvandrere. Guldalderdigteren Frederik Paludan-Müller, forfatteren til bl.a. Adam Homo, tilhører denne gren af familien. Inges mormor hed Kierkegaard til efternavn. Hun var langt ude i famile med forfatteren Søren Aabye Kierkegaard.
Inge mødte sin mand Helmuth i marts 1945. Det var kærlighed ved første blik, og de blev gift samme år.
De flyttede ind i en lejlighed på Frederiksberg, og her blev Dan Turèll født 19.3.1946. Familien flyttede senere til Hagens Allé 40 i Dyssegård. Her blev Ken født i 1949, Frank i 1950, Anne i 1953 og Sem i 1955.
I 1955 flyttede familien til rækkehuset på Mosegårdsvej. Her voksede børnene op, og opvæksten inspirerede Dan så meget, at det resulterede i en af Danmarks mest berømte bøger Vangede Billeder, der udkom i 1975.

Min Mor 
Min Mor siger tit: "- Men sådan er der jo så meget", hvis hun pludselig synes hun har talt for længe eller for alvorligt om noget. Hun siger det for at man ligesom ikke skal ta det for tungt.
Min Mor siger tit: "- Man skal jo ikke skære alle over én kam" ... For (som hun osse tit siger): "Vi er jo alle sammen så forskellige".
Min Mor siger det som om det er Store Sandheder. Min Mor gør det til Store Sandheder. Hun mener det virkelig: Hun lever det.

Min Mor fik sin kontor-uddannelse efter skolen, fordi  hendes mor sagde, at hun kunne jo regne, og hun havde sådan en pæn håndskrift, "og så skulle hun bruge sine evner".
Min Mor har arbejdet på gartneri og fabrik, på vaskeri og i cafeteria, på kontor og i butik og i en tobaksplantage under krigen.
Min Mor har
aldrig haft nogen uvenner. Min Mor bliver aldrig vred eller bitter. Min Mor er altid så venlig. Min Mor tænker altid på alle andre først.
Min mor sparede hemmeligt op i ti år, sparede hemmeligt op af de små husholdningspenge, dag efter dag i ti år - for at kunne holde "et pænt sølvbryllup" "for familien". 

Min Mors yndlingsblomster er stedmoderblomster (de violette) i forhaven, og morgenfruer i baghaven på terassen, og ellers clématis, roser og tagetes. Min Mor har "Grønne Fingre" og kan genoplive alle naboernes hensygnende potteplanter.
Min Mors yndlingsmelodier er denne her "La Ronde de l'Amour" ("Kærlighedskarrusellen") fra en film fra hendes ungdom: "Kærligheeeds-kaaarrusellen køøører rundt og køøører rundt", og så "En lille pige i flade sko", som hun gerne nynner om morgenen mens hun smører madpakker før hun går på arbejde.
Min Mors yndlingsskuespillerinde er Ingrid Bergman - "fordi hun er så naturlig - ". Min Mors yndlingssangerinde er Raquel Rastenni - "fordi hun altid lyder så glad -". "Og det kan godt være", siger Min Mor, "at der er andre der synger bedre -" (min Fars argument), " - men hun lyder altid, som om hun er glad for at synge".
Min Mor kan osse godt li Alice Babs, og specielt den dér "Swing It, Magistern". Hun synger med når hun hører den i radioen, og tar sig så ligesom i det og griner lidt forlegent bagefter og ryster på hovedet.

fraVangede Billeder 

Turèll-samlingen var meget glad for, at det var Inge Turèll, der "klippede snoren over" ved indvielsen af Samlingen på Vangede Bibliotek i oktober 2003.

Inge gik, indtil hun blev syg, daglige ture i Vangede og deltog ofte, når der var arrangementer i Turèll-samlingen.

Inge fortalte os, at når hun på sine ture kom forbi biblioteket og den store plakat med Dan Turéll, der hang ud mod Vangede Bygade, så skulle hun altid lige se op på billedet for at hilse på sin elskede søn.
Inge deltog kort før sin død, i optagelser til Anders Østergaards film "Så kort og mærkeligt livet er". Hun spiller sig selv i dialoger med Dan Turèll. Instruktøren har sammenklippet gamle lyd-spor med nye optagelser af Inge Turèll.Video med "Så kort og mærkeligt livet er A Østergård", 2008

"To generationer spiller ud" var en meget populær programserie i Danmarks Radio. Den blev produceret af Radio Syd i 70'erne og 80'erne, hvor der indimellem plader blev talt musiksmag, erindringer, arbejde, fritid og om mange andre emner. To generationer, der medvirkede, var blandt andre Inge Turell,  der spiller ud mod sin søn forfatteren Dan Turell i en udsendelse fra 1981.