Thomas E. Kennedy 2016

Foto Torben Dragsby
Dan Turèll Medaljen 2016 til ambassadør for dansk litteratur i den engelsksprogede verden, Forfatteren og oversætteren Thomas E. Kennedy modtog årets Dan Turèll Medalje

Sølvmedaljen 2016 blev uddelt d. 19. marts på Vangede Bibliotek.

Her er motiveringen for medaljen til Thomas E. Kennedy::
Da Dan Turèll i 1977 i digtsamlingen Storby-Blues gik “Gennem Byen Sidste Gang”, traskede han direkte ind i det danske sprog, og i de danske hjerter, med en tekst, der siden er blevet ikonisk for den alt for tidligt afdøde forfatter, samtidig med at den ofte citeres som et alment billede på afsked og livets flygtighed. Og takket være den herboende amerikanskfødte forfatter og oversætter Thomas E. Kennedys ihærdige indsats med at promovere Dan Turèll (og talrige andre danske digtere) i det store udland breder Turèlls tekst sig i disse år langt ud over landets grænser, nu under titlen “Last Walk Through the City”.

Thomas E. Kennedy har selv bevæget sig vidt omkring. Han blev født i 1944 i New York-bydelen Queens og besluttede allerede som 17-årig, at han ville være forfatter. Men først skulle han have noget at skrive om. Efter at have aftjent sin værnepligt i første halvdel af 1960’erne satte han ud på de amerikanske landeveje, boede forskellige steder, levede livet og uddannede sig. I 1974 flyttede han til Frankrig, og to år efter fortsatte han til Danmark, hvor han siden har haft sin base.

I 1981 fik Thomas E. Kennedy omsider sin første novelle trykt i et tidsskrift, i 1988 kom den første bog, og siden er det blevet til mere end 30 udgivelser: romaner, noveller, essays og litterære studier. Blandt de mange titler kan fremhæves den såkaldte “Copenhagen Quartet”, fire uafhængige og ganske forskellige romaner, hvor forfatteren – ligesom Dan Turèll – bevæger sig gennem den danske hovedstad, dog ikke for sidste gang, men igen og igen og på kryds og tværs. De fire dybt originale bøger, hvor den københavnske virkelighed betragtes med friske øjne, udkom første gang på det lille irske forlag Wynkin de Worde i 2002-05 og er siden af det langt større Bloomsbury blevet genudgivet i både USA og Storbritannien i stærkt reviderede udgaver (og med nye titler): In the Company of Angels (2010), Falling Sideways (2011), Kerrigan in Copenhagen. A Love Story (2013) og Beneath the Neon Egg (2014).

Sideløbende med sit eget forfatterskab har Thomas E. Kennedy udført et omfattende og uegennyttigt arbejde for at udbrede kendskabet til Dan Turèll i den engelsksprogede verden. Han har optrådt med sine oversættelse af Dan Turèlls digte i USA og Storbritannien og har publiceret både digte og introduktioner til den danske digter i et større antal internationale litterære magasiner. Herudover har han udsendt cd’en An Introduction: Dan Turèll + Halfdan E meets Thomas E. Kennedy (Plantsounds Records, 2013), hvor han læser sine oversættelser af tolv af Dan Turèlls tekster til Halfdan E’s musik (heriblandt naturligvis “Last Walk Through the City”). Og i løbet af dette forår vil Kennedys oversættelse af et 24-siders uddrag af Vangede Billeder (1975) blive publiceret i det velanskrevne amerikanske tidsskrift New Letters (nr. 83, 2016).

I øvrigt kan det oplyses, at mikroforlaget Rod&Co har til hensigt at udgive Thomas E. Kennedys “Copenhagen Quartet” på dansk i løbet af de kommende år. Det første bind, der har fået titlen I selskab med engle, vil udkomme i løbet af marts. Udgivelsen markeres med et arrangement onsdag den 2. marts kl. 16-17 i Absalon Folkehus (Sønder Boulevard 73, Vesterbro) med oplæsning ved bogens oversætter Frej Larsen samt forfatterne Line-Maria Lång og Per Smidl.

Overrækkelsen af Dan Turèll Medaljen til Thomas E. Kennedy vil finde sted på Dan Turèlls fødselsdag lørdag den 19. marts kl. 15. Sted: Dan Turèll Samlingen, Vangede Bibliotek, Vangede Bygade 45.

Medaljen er tiltænkt en person, der i sit kunstneriske virke korresponderer med Dan Turèlls værk og ånd. Selve medaljen er udført af medaljøren og maleren Barry Lereng Wilmont, der udgav en række kunstbøger sammen med Turèll – og som senest står bag den eksklusive tosprogede udgivelse Gennem Byen Sidste Gang / Last Walk Through the City (2010) med Thomas E. Kennedys oversættelse af dette ene digt ledsaget af fire originale litografier.

I anledning af 70-året for Dan Turèlls fødsel vil medaljen i år som noget helt særligt være fremstillet af sølv.

Dan Turèll Medaljen blev første gang overrakt i 2012 til dramatikeren Astrid Saalbach, i 2013 gik den til raplyrikeren Per Vers, i 2014 til digteren Rasmus Halling Nielsen og i 2015 til krimiforfatteren Jesper Stein. Selve prisen blev indstiftet i 1994 og bestod i de første år af et brugt slips fra Dan Turèlls klædeskab.

Medaljen uddeles af Dan Turèll Selskabet, der består af redaktør Jacob Ludvigsen, forfatter Lars Movin samt bibliotekar og initiativtager til Dan Turèll Samlingen på Vangede Bibliotek Peter Strøm.

Lars Movins tale til Thomas E. Kennedy

For første gang i Dan Turèll Medaljens historie fik initiativtageren til Dan Turèll Samlingen og medlem af Dan Turèll Selskabet, bibliotekar Peter Strøm overrakt en æresmedalje se her

Dan Turèll Medaljen 2016 til ambassadør for dansk litteratur i den engelsksprogede verden
Forfatteren og oversætteren Thomas E. Kennedy modtog årets Dan Turèll Medalje.

Dan Turèll Samlingen har fået tilladelse til at bringe Thomas E. Kennedy's oversættelse af "Vangede Billeder" til engelsk. Den bliver officielt udgivet i tidsskriftet New Letters i april 2016.

Referat og foto fra dagen ved Poul Reinhard
Thomas E. Kennedy var tydeligt rørt over at modtage Dan Turèll Prisen 2016. Medaljen er støbt af ægte sølv i dagens anledning - Dans 70 års fødselsdag.

Overrækkelsen skete i Dan Turèll Samlingen på Vangede Bibliotek og her - vist for første gang - blev Dans tekster oplæst på engelsk af Thomas E. Kennedy.
Han er amerikaner og en anerkendt forfatter i sit hjemland, selvom har  boet i København i en hel del år.
Under sit ophold i Danmark har Thomas E. Kennedy stiftet bekendtskab med Dan Turrèlls forfatterskab. Efter lidt tilløb har han oversat nogle af Dans bedste digte til engelsk for at åbne amerikanernes øjne og ører for den danske poet.

Thomas E. Kennedy har skrevet nogle fine oversættelser og Dans digte transformeres smukt til engelsk uden at miste deres poetiske og rørende følsomhed, som man finder i Dan Turèlls danske lyrik.

Til gengæld blev Thomas E. Kennedy egne amerikanske værker så læst op på dansk af oversætteren Carl Frey. Thomas E. Kennedy har skrevet 4 engelsksprogede bøger 'The Copenhagen Quartet' om sit liv i København. Bøgerne er både kendte og meget læste i USA, men nu udkommer de så på dansk. Første udgivelse er 'I selskab med engle'. Det er Forlaget Rod & Co, der har påtaget sig den store opgave.

Asger Schnack fortalte desuden om en ny Dan Turèll bog, han lige har udgivet på sit forlag. Det er Chili Turèll, der har fundet Dan Turèlls tekster ved et tilfælde. Det er digte, som Dan Turèll har skrevet på rejser i USA 1980 og 1989 - i selskab med Chili Turèll og datteren Lotus. Bogens titel er 'California Notes' og kan fås i velassorterede boghandler allerede nu. Læs også på Facebook:

Dan Turèll eksperten Lars Movin begrundede Dan Turèll Selskabets glæde ved at tildele Thomas E. Kennedy årets pris. Lars Movin fortalte om amerikaneren Thomas E. Kennedy betagelse af København, værtshusene og jazz'en. Det var et tilfældig møde med komponisten Halfdan E. på en bar, der førte til Dan Turèll CD'en 'An Introduction' i 2013 .

For første gang blev der uddelt hele to priser på en Dan Turèll fødselsdag. Peter Strøm fik overrakte en ærefuld Dan Turèll Medalje af Turèll Selskabet, som tak for hans store og uegennyttige arbejde med dokumentation af Dan Turèlls forfatterskab. Ildsjælen Peter Strøm er en vigtig drivkraft bag Turèll Samlingen på Vangede Bibliotek.

Kunstneren bag Dan Turèll Medaljen, Barry Wilmont, fortalte at der er brugt et halv kilo sølv til årets medalje. Medaljen vejer dog 375 gr. når den er slebet til.

En vellykket og velbesøgt dag på Vangede Bibliotek i selskab med Dan Turèll og alle Turèll-fans.

Skrevet på Vangede.dk d. 20. marts 2016 af Poul Reinhard
Se Poul Reinhards foto

 

Foto af Thomas E. Kennedy kan frit benyttes i forbindelse med omtale af Dan Turèll Medaljen (fotograf: Mark Hillringhouse).